top of page

Biblioterapie

Meloterapie

Biblioterapia poate fi definită ca o terapie de sprijin plecând de la carte, ea interesând atât psihoterapeuţii cât şi bibliotecarii, în cele mai multe cazuri biblioterapia fiind folosită ca un adjuvant la formele tradiţionale de psihoterapie.

Ficţiunea ca instrument terapeutic nu este o idee nouă. În 1930,  William C. Menninger utiliza în terapie diferite forme de ficţiune, povestiri, poezie, romane. Practicanţii psihoterapiei cognitiv-comportamentale sunt printre cei mai entuziaşti suporteri ai biblioterapiei, mai ales în ceea ce priveşte dezvoltarea unor planuri individualizate de tratament.

Biblioterapia presupune scrierea şi citirea unor texte cu scopul de a exprima şi explora gânduri, sentimente şi comportamente pentru a ajunge la schimbarea terapeutică. Se folosesc limbajul, simbolurile, poveştile , asociaţia liberă.

 

Există câteva tipuri de activităţi preconizate a fi utilizate, care au o serie de urmări psihologice favorabile. Baza este povestirea terapeutică sau alte lecturi efectuate de bibliotecar asociate cu activităţi ca: nararea poveştii terapeutice, punerea în scenă a unei poveşti, punerea în scenă a povestirii terapeutice cu ajutorul marionetelor, ghicitori, poveşti şi jocuri recreative.

Programul atelierului

Meloterapia este o forma a psihoterapiei în care muzica este folosită ca mijloc de exprimare (în loc de vorbire) şi care este indicată de terapeut în funcţie de problemele fiecărui pacient.

Astfel pot fi tratate agresivităţile ascunse, tulburările mentale sau afective, anumite blocări, dar şi câteva boli psihosomatice, cum ar fi astmul sau problemele de alimentaţie.

 

Tensiunea, pulsul, respiraţia, sensibilitatea la durere, toate sunt influenţate de ritm sau de anumite lungimi de undă. Când eşti relaxat, pulsul se modifică uşor. Însă dacă îţi este frica, te doare ceva sau eşti stresat, ritmul cardiac rămâne "îngheţat" pe o anumită frecvenţă.
 

Efectuând diferite teste, medicii au descoperit că nivelul hormonilor stresului, adrenalina şi cortizolul, pot fi coborâte cu 19%, cu ajutorul unei muzici romantice sau cerebrale.

Prin meloterapie se imbunatateste calitatea somnului, creativitatii, se reduc stresul şi depresia, ritmul cardiac se regleaza, la fel şi tensiunea arterial.

In cazul persoanelor ce au suferit un atac cerebral se recomanda recuperarea prin muzica imediat dupa ce ies din spital.

 

 

Programul atelierului

Servicii

Terapia ocupaţională este un mijloc terapeutic care utilizează activităţi productive şi corporale pentru restabilirea capacităţii funcţionale normale sau dezvoltarea compensatorie a funcţiilor restante sănătoase, precum şi pentru neutralizarea tulburărilor de comportament.


Obiectivele terapiei ocupaţionale sunt:

1. Educarea sau reeducarea motorie;
2. Educarea sau reeducarea gestuală. In cazul reeducări corectează, simplifică sau automatizează gesturile deficitare sau incorecte (readaptare funcţională) pentru asigurarea independenţei psihosociale a individului.
3. Atenuarea şocului psihic la revenirea pacienţilor în societate, prin trecerea de la inactivitate forţată la activităţi crescute;
4. Stimularea gândirii pozitive;
5. Stimularea încrederii în sine şi crearea condiţiilor optime pentru dezvoltarea firească a personalităţii, acest scop apare pregnant în cazul persoanelor cu handicap major: malformaţii congenitale; infirmitate motorie cerebrală; sechele poliomelitice; paraplegii postraumatice, alte boli cu caracter invalidant.

Atelier Crăciun

Atelier Mărţişor

Atelier Paşte


Sănătatea pe termen lung nu este deloc întâmplătoare, ci este o consecinţă directă a obiceiurilor zilnice şi a alegerilor înţelepte. Pentru a avea o sănătate bună este important să învăţăm cum să mâncăm, cum să facem exerciţii, cum să dormim, cum să ţinem stresul sub control şi să fim responsabili în legătură cu igiena personală şi să încercăm să reducem riscul îmbolnăvirilor.

 

Obiceiurile care includ mâncarea sănătoasă, interconexiunea şi armonia dintre sănătatea emoţională, sănătatea mentală şi sănătatea fizică sunt recomandări valabile pentru toate categoriile de vârstă, pentru a duce o viaţă sănătoasă.

Prin intermediul acestei activităţi seniorii au avut ocazia să stea de vorbă cu un grup de medici din Braşov şi să afle o mulţime de informaţii despre caracteristicile şi gestionarea stării de sănătate la vârsta a IIIa.

10 recomandări pentru o stare bună de sănătate

Bolile varstnicilor

Sănătatea orală

Coroanele şi punţile dentare

Implanturile dentare

Protezele dentare

 

 

Decoart

Medicul de gardă

bottom of page